ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ

Στη σελίδα αυτή δημοσιεύουμε ενδιαφέροντα άρθρα, σχόλια, απόψεις, βίντεο και φωτογραφίες από τον τύπο, το internet και άλλα ΜΜΕ, σχετικά με το αντικείμενο της επιτροπής. Τα κείμενα αυτά δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα τις απόψεις της επιτροπής, κρίθηκαν όμως ενδιαφέροντα για συζήτηση.

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Μια νίκη για όλους - του Δημήτρη Καλτσώνη

Του Δημήτρη Καλτσώνη
Αναδημοσίευση από το site του Συλλόγου Γιάννης Κορδάτος

Με ανακούφιση διάβασα στις εφημερίδες ότι οι τέσσερις από τους πέντε φοιτητές που εκζητούνταν από τις ιταλικές αρχές με βάση το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης δεν θα εκδοθούν. Αναμένεται η απόφαση και για τον πέμπτο. Παρότι το γενικό προβληματικό πλαίσιο παραμένει (δηλαδή το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που είναι εξόχως αντιδημοκρατικός θεσμός ο οποίος συνάμα πλήττει την εθνική κυριαρχία), οι δικαστές αφουγκράστηκαν την κοινή γνώμη και το λαϊκό αίσθημα δικαίου.
Με αφορμή την απόφαση ήθελα να υπογραμμίσω το αυτονόητο: ότι δηλαδή η λαϊκή πίεση, οι αγώνες του λαού και της νεολαίας, η πίεση της κοινής γνώμης φέρνουν αποτελέσματα. Έχει σημασία να συνειδητοποιήσουμε ότι ακόμη και σε καιρούς χαλεπούς, που η αντίδραση κυριαρχεί σε όλη τη γραμμή, οι λαοί μπορούν να σημειώσουν μικρές νίκες. Μπορούν να αποτρέπουν μερικές από τις χειρότερες και τις πιο ακραίες αντιδημοκρατικές και αντιλαϊκές επιλογές.
Έχει σημασία να το υπογραμμίσουμε καθώς η λαίλαπα των τριών μνημονίων, των καθημερινών, νεοαποικιοκρατικού χαρακτήρα παρεμβάσεων της τρόικα, των υποκλίσεων της κυβέρνησης αυτής όπως και των προηγούμενων, δημιουργεί μια εφιαλτική ηθική και πολιτική αίσθηση ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει.
Και όμως! Κάποια πράγματα μπορούν να γίνουν. Κάποιες νίκες μπορούν να επιτευχθούν. Και αν υπάρξει ενωτική, μαχητική προσέγγιση στο συνδικαλιστικό και γενικότερα στο καθημερινό διεκδικητικό κίνημα, πολλά μπορούν να αλλάξουν.
Ακόμη περισσότερο, πολλά θα αλλάξουν αν προσφερθεί και διατυπωθεί στο λαό από τις πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς (και βεβαίως δεν συγκαταλέγεται σε αυτές ο ΣΥΡΙΖΑ) ένα ξεκάθαρο πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση που θα βασίζεται στην σύγκρουση – έξοδο από την ΕΕ, στη διαγραφή του χρέους και στην αναδιανομή του κοινωνικού πλούτου σε όφελος των αδυνάμων δηλαδή σε βάρος της ολιγαρχίας. Γιατί, ας μην το ξεχνάμε, όπως δείχνουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, υπάρχουν μια πεντακοσαριά επιχειρήσεις και οικογένειες στην Ελλάδα που όχι μόνο δεν έχασαν από την κρίση αλλά έχουν αυξήσει τα κέρδη και την περιουσία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου