ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ

Στη σελίδα αυτή δημοσιεύουμε ενδιαφέροντα άρθρα, σχόλια, απόψεις, βίντεο και φωτογραφίες από τον τύπο, το internet και άλλα ΜΜΕ, σχετικά με το αντικείμενο της επιτροπής. Τα κείμενα αυτά δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα τις απόψεις της επιτροπής, κρίθηκαν όμως ενδιαφέροντα για συζήτηση.

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Η απάντηση του ΔΝΤ στις Ελληνικές προτάσεις

Αναδημοσίευση από το tvxs.gr

Προκαλούν και στο ύφος και στην ουσία. Ολόκληρο το 5-σέλιδο κείμενο με την εμπρηστική αντιπρόταση του ΔΝΤ, που δημοσιεύει το tvxs.gr, αποτυπώνει πλήρως την... αντι-υφεσιακή στόχευση των πιστωτών και το... συναινετικό πνεύμα με το οποίο προσεγγίζουν τη διαπραγμάτευση. Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει ως απαράδεκτη την πρόταση.


Κυρίαρχο αίτημα του ΔΝΤ είναι να περιοριστούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό, έως και να εξαλειφθούν, οι φορολογικές επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις και να αντισταθμιστούν με μειώσεις στις συντάξεις και ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις στον ΦΠΑ.
Τι προβλέπει το κείμενο 
Στην πράξη, τα πρόσθετα μέτρα που ζητούν οι δανειστές ξεπερνούν τα 2 δις ευρώ, ανεβάζοντας πάνω από τα 10 δις το συνολικό ύψος του πακέτου, ενώ οι αντιπροτάσεις τους είναι οριζόντιες και στοχεύουν, ξανά, στις τάξεις μισθωτών και συνταξιούχων.
Χαρακτηριστική είναι και η καταγραφή των αντιπροτάσεων αυτών, που έχουν αποτυπωθεί με διορθώσεις, με κόκκινο χρώμα, πάνω στο αρχικό κείμενο της ελληνικής πρότασης.
Αναλυτικά, τα πρόσθετα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ είναι τα εξής:
·         Εξοικονόμηση της τάξης του 1% του ΑΕΠ από τις δαπάνες για το ασφαλιστικό, με κατάργηση του ΕΚΑΣ έως το τέλος του 2017.
·         Τέρμα στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις από 1ης Ιουλίου του 2015 και όχι από 1η Ιανουαρίου του 2016, όπως προβλέπει η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.
·         Ισοδύναμα για την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.
·         Κατάργηση εισφορών υπέρ τρίτων (π.χ. αγγελιόσημο)
·         Ακόμη υψηλότερα έσοδα από τον ΦΠΑ, με υιοθέτηση δύο και όχι τριών συντελεστών, προκειμένου να εισρεύσουν στα ταμεία πρόσθετοι φόροι της τάξης του 1% του ΑΕΠ έναντι 0,74% που προβλέπει η πρόταση της ελληνικής πλευράς.
·         Υπαγωγή της εστίασης στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ του 23% αντί του 13%.
·         Κατάργηση των φοροελαφρύνσεων για τους κατοίκους των νησιών.
·         Κατάργηση των φοροαπαλλαγών στα αγροτικά καύσιμα.
·         Χαμηλότερη φορολόγηση των επιχειρήσεων με τον φορολογικό συντελεστή να αυξάνεται από το 26% στο 28% και όχι στο 29%, όπως προτείνει η Αθήνα.
·         Απόσυρση της έκτακτης εισφοράς 12% που προβλέπει η ελληνική πρόταση για τις επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ.
·         Προκαταβολή φόρου 100% από τα νομικά πρόσωπα.
·         Νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα καταργείται η ισχύς της απόφασης του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις προηγούμενες, μνημονιακές περικοπές στις συντάξεις.
·         Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατομμύρια ευρώ αντί 200 εκατομμυρίων που προτείνει η Αθήνα.

·         Αφαίρεση των εσόδων από τις άδειες κινητής τηλεφωνίας 4G και 5G.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου